De werkwijze van Daan helpt Doggies is als volgt:
Probleemgedrag bij honden kan op veel verschillende manieren tot uiting komen (zie voorbeelden bij Wat doe ik?). Soms is het echter niet direct zichtbaar dat een hond zich niet prettig voelt. Voor het baasje is bepaald gedrag misschien niet hinderlijk, omdat er gewenning is opgetreden of omdat de hond klein genoeg is om eenvoudig fysiek te hanteren, op te tillen of te verplaatsen.
Daarnaast hoor ik vaak dat baasjes hun gedrag aanpassen om situaties te vermijden. Bijvoorbeeld door de prikkels waar de hond op reageert uit de weg te gaan. Thuis wordt de hond misschien in een bench op een andere verdieping gezet, of tijdens wandelingen worden bepaalde routes gemeden om confrontaties met andere honden te voorkomen. Hoewel dit goed bedoeld is, los je hiermee het onderliggende probleem niet op.
Wacht niet langer en voorkom dat je blijft aanmodderen. Kom in actie en pak het probleem bij de kern aan!
1
Kom in actie bij probleemgedrag van je hond of als je vragen hebt over het gedrag van jouw viervoeter. Samen werken we aan een oplossing!
Actie ondernemen is essentieel als je verandering wilt zien, ook als het gaat om het gedrag van honden. Gedrag van een hond wordt namelijk sterk beïnvloed door het gedrag van de eigenaar. Wanneer het baasje bepaalde patronen of aanpakken blijft volgen, zal de hond logischerwijs op dezelfde manier blijven reageren. Er is zoveel informatie op internet beschikbaar dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Online tref je een enorme berg aan tips, methoden en meningen. Veel daarvan is verouderd of niet toepasbaar voor elke hond en situatie. Iedere hond is uniek, met zijn eigen persoonlijkheid, achtergrond en behoeften.
2
Je neemt contact met me op: bel me of stuur een mail.
Kies de contact methode die voor jou het meest prettig is.
Bellen of appen kan naar 06-52717325. Mijn mail adres is info@daanhelptdoggies.nl. Je kan ook contact met me opnemen via het contactformulier op deze site.
3
Ik reageer en bel je om wat meer informatie uit te wisselen, o.a. wat je kan verwachten tijdens het consult.
Tijdens het eerste contact maken we kennis met elkaar en hoor ik graag wat je precies wil veranderen of wil weten als het gaat om het gedrag van je hond. Uiteraard kan je mij ook vragen stellen en geef ik graag alvast wat meer informatie over mijn aanpak zodat je weet wat je kan verwachten en wat niet.
Ik ben gediplomeerd hondengedragsdeskundige en up-to-date is met de nieuwste inzichten en technieken op dit gebied. Eén tip van de sluier kan ik alvast oplichten: een consistente en geduldige aanpak is cruciaal!
4
Desgewenst maken we een afspraak voor een consult. Dat kan ter plekke zijn bij je thuis maar het is ook mogelijk om het consult via Teams te organiseren.
Omdat probleemgedrag bij honden zo divers is en de situaties zo verschillend is er helaas geen standaard oplossing. Naast dat elke hond anders is, zijn er ook allemaal verschillen in ons mensen. Dat maakt onze connectie met honden divers en bijzonder.
Na zorgvuldig overleg gaan we tijdens het consult de situaties de leiden tot het probleemgedrag zo veel mogelijk aan. Alleen door te zien wat er gebeurt bij baasje en hond kan ik analyseren wat er aan de hand is. Als een hond probleemgedrag laat zien is dat gedrag het gevolg van een bepaalde oorzaak. Die oorzaak noem ik het kernprobleem. Het probleemgedrag (bv uitvallen) is het randprobleem, de ongewenste actie. En wat ik tijdens het consult wil doen is tot het kernprobleem komen. En vanuit daar gaan werken met baasje en hond.
5
Na het consult krijg je per email het verslag met een advies, en eventueel een trainingsplan. In deze mail wordt ook de factuur verzonden. Uiteraard tref je dan ook een overzicht aan van de vervolgafspraken als dat aan de orde is.
Als we het kernprobleem aanpakken dan hebben we de meeste kans dat de randproblemen vervagen of misschien geheel verdwijnen. Helaas is dat geen garantie, maar uiteraard wel het streven van de sessie. Het succes van de sessie is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren. Het is waarschijnlijk dat er meer dan 1 sessie nodig is om blijvende veranderingen te realiseren Als we ons alleen richten op de randproblemen dan lossen we, in de kern, dus niks op. Misschien kunnen we de hond tijdelijk bijsturen maar de onderliggende oorzaak is niet aangepakt en randproblemen zullen blijven ontstaan.
Voor het (eventuele) trainingsplan is het einddoel als volgt:
De randproblemen terug brengen naar het kernprobleem en het kernprobleem aanpakken. Het kernprobleem is eigenlijk altijd een gebrek aan leiderschap/sturing/begeleiding/ inzicht in de behoeftes van de hond/inzicht in de communicatie van de hond.
Hierbij is het belangrijk om aan te geven dat er verschillende redenen kunnen zijn dat een hond gedragsproblemen ontwikkeld, bijvoorbeeld een traumatisch ervaring, slechte of geen socialisatie of land van herkomst. Deze gebeurtenissen dragen bij aan de vorming van de hond. Hoe het baasje met deze gedragsproblemen omgaat en de hond hierin kan begeleiden is dus terug te brengen naar het kernprobleem.